
1 września 2023
Kuchnia grecka w Sopocie
Podróże w nowe kierunki niezwykle ekscytują, dlatego z niecierpliwością czekaliśmy na
przedstawienie Wam zupełnie nowej destynacji, którą jest… GRECJA! Kraj słynący z bogatej historii, pięknych krajobrazów, a przede wszystkim pysznej kuchni. Dlatego wraz z nadejściem sierpnia, pragniemy zabrać Was w kulinarną podróż pełną smaków i aromatów znad Morza Śródziemnego. Zapraszamy do Restauracji Endi Wine House w Sopocie, gdzie czeka Was prawdziwa grecka uczta. Znajdziecie tu aż siedem wyjątkowych dań i nieodzowny deser, który przeniesie Was prosto na greckie wybrzeże. Gotowi na kulinarne emocje?
Rozkoszuj się kuchnią grecką
Każde danie jest inspirowane tradycyjnymi przepisami greckimi, ale ma w sobie coś z naszego charakteru Endiego. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!
Melitzanes me jaurti – wyrafinowane połączenie bakłażana i tzatziki
Zaczynamy naszą kulinarną podróż od wyjątkowego dania Melitzanes me jaurti. To połączenie smaków bakłażana, jogurtu greckiego, ogórka, czosnku i świeżych ziół stworzyło prawdziwe arcydzieło smaku. Całość podana z prażynką krewetkową i aromatyczną bagietką. Spróbujcie sami!
Fava – delikatny groch z nutą oliwy truflowej
Kolejna propozycja to Fava – danie oparte na delikatnym grochu, uzupełnionym nutą tahiny i aromatycznej oliwy truflowej. Całość ozdobiona czerwoną cebulą, pomidorkami cherry konfi oraz prażonymi kaparami. Pita towarzyszy temu daniu idealnie.
Dakos – sałatka z pomidorów na chrupiącej grzance
Dakos to prosta, ale pyszna sałatka z grzanką z chleba razowego. Soczysty pomidor malinowy, ser manouri oraz oliwki kalamata tworzą harmonijną kompozycję smaków na chrupiącym grzance. Wszystko skropione oliwą i posypane oregano.
Fasolakia – soczysta fasolka szparagowa z nutą cytrusów
Jeśli lubicie warzywa, koniecznie spróbujcie „Fasolakia”. Soczysta fasolka szparagowa i brukselka spotykają się z serem manouri, grzankami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość podana z aromatycznymi ziołami, oliwą i świeżym sokiem z cytryny.
Horiatiki – klasyczna grecka sałatka z dodatkiem fety
Horiatiki to klasyka, którą pokochacie od pierwszego kęsa. Feta, pomidor malinowy, ogórek zielony, czerwona cebula, czarne oliwki, papryka i oregano tworzą wyjątkową mieszankę smaków. Wszystko polane aromatyczną oliwą.
Gavros – delikatne aterynki z nutą rozmarynowego majonezu
Jeśli preferujecie dania rybne, Gavros będzie strzałem w dziesiątkę. Delikatne aterynki, ciabata, majonez rozmarynowy oraz świeże warzywa stworzą kompozycję smaków, które rozpieszczą Wasze zmysły.
Souvlaki – soczysta polędwiczka wieprzowa z nutą tzatziki
Souvlaki to propozycja mięsna dla wielbicieli intensywnych smaków. Soczysta polędwiczka wieprzowa, młode ziemniaki, aromatyczne zioła oraz dodatki takie jak oliwki kalamata czy kapary stworzą wyjątkową kompozycję smaków.
Halva – słodkie zakończenie
Na zakończenie naszej greckiej uczty, nie zapomnijcie o deserze „Halva”. Harmonia smaków chałwy sezamowej, lodów waniliowych, świeżych owoców i aromatycznego syropu fiołkowego, to prawdziwa gratka dla podniebienia.
Zarezerwuj stolik już dziś!
Nie zwlekaj i skorzystaj z okazji, by odkryć wyjątkową magię greckich kulinariów. A jeśli masz ochotę na inne smaki, to przypominamy, że w Endim czekają na Ciebie również dania kuchni włoskiej, polskiej, hiszpańskiej i amerykańskiej. Zaplanuj rezerwację, a my zadbamy o każdy szczegół, by Twoja wizyta była niezapomnianym doświadczeniem. Do zobaczenia w Endim!
